thc-h vad är det

En guide för THCH: Forskning, produkter, potens och effekter

Publicerat 7 feb, 2024


Forskare presenterade formellt THC-H eller Tetrahydrocannabihexol i en forskningsartikel från 2019. Sedan dess har det framträtt som en ny förening med unika psykoaktiva egenskaper och potentiella terapeutiska tillämpningar. I den här artikeln kommer vi att titta mer på dess kemiska struktur, dess effekter och vilka produkttyper som finns på den svenska marknaden.

Vad är THCH?

Tetrahydrocannabihexol är en fytocannabinoid som forskare upptäckte 2019. Det är en tetrahydrocannabinol (THC)-förening, den primära psykoaktiva föreningen som är ansvarig för det ”rus” som associeras med marijuana.

THC-H är en unik cannabinoid som skiljer sig genom en längre n-hexylsidokedja bestående av sex kolatomer, vilket skiljer den från Delta-9 THC som har en sidokedja med fem kolatomer. Dess kemiska struktur gör att den mer lätt kan fästa vid receptorer i hjärnan, vilket gör den märkbart starkare än Delta-9 THC. Faktum är att THC-H-kemikalier fäster vid receptorer med 10 % större affinitet än THC.

Hur det framställs

THC-H är en fytocannabinoid enligt forskningsartikeln från 2019.

Enligt experten på cannabis-kemi, Dr. Mark Scialdone, framställs cannabinoider som THC-H med olika längd på kolkedjan vid den tredje positionen, syntetiskt och extraheras inte från cannabis. Dr. Scialdone hänvisar till upptäcktsartikeln om THC-P från 2019 nedan, där beskrivningen av THC-P-syntesen används som grund för detta påstående.

”… In the 2019 paper by Citti and coworkers on the discovery of THCP, for example, the authors describe THCP synthesis in a chemical reaction that assembles the cannabinoid molecular skeleton called terpenylation reaction of heptyl (7 carbon) resorcinol with an oxygenated derivative of limonene called PMD (p-mentha-2,8-dien-1-ol). Simply put, the two-carbon longer chain at the C3 position in THCP does not come from adding two carbons to the five-carbon chain of cannabis-derived THC but rather by utilizing a synthetic precursor with the two additional carbons in the side chain already in it in the terpenylation reaction…”

Med andra ord använde forskarna en reaktion som kallas ”terpenylering” för att kombinera en substans kallad heptylresorcinol med en terpenderivat kallad PMD. Denna reaktion skapade en ny molekyl med en längre kedja än THC. Så istället för att lägga till extra kolatomer till THC-molekylen använde kemisterna en syntetisk substans med de korrekta extra kolatomerna för att skapa THC-P.

Forskare använder en liknande kemisk process för att skapa THC-H samt andra exotiska cannabinoider som THC-V, THC-B och THC-P, enligt Dr. Scialdone. Men de kräver olika längder på kolkedje-resorcinoler.

För att framställa THC-H använder kemister en 6-kolatomers kedjelängd, eller hexylresorcinol.

En guide för THCH: Forskning, produkter, potens och effekter

För THC-V behöver forskare en 3-kolatomers kedjelängd, eller propylresorcinol.

En guide för THCH: Forskning, produkter, potens och effekter

För THC-B behöver forskare en 4-kolatomers kedjelängd, eller butylresorcinol.

En guide för THCH: Forskning, produkter, potens och effekter

För att framställa THC-P behöver forskare en 7-kolatomers kedjelängd, eller heptylresorcinol.

En guide för THCH: Forskning, produkter, potens och effekter


Laglighet

I USA regleras cannabinoider som härstammar från hampa, troligtvis även THC-H, generellt av ”Farm Bill” från 2018, vilket är en lagstiftning som legaliserar hampa och hampaderiverade produkter som innehåller inte mer än 0,3 % delta-9 THC.

I Sverige är detta en laglig cannabionid. Det är inte ännu en substans som är under granskning av Folkhälsomyndigheten, men om vi ska titta på tidigare trend är det bara en fråga om tid innan det är det.

Potentiella terapeutiska fördelar

Forskare har noggrant undersökt dess terapeutiska fördelar. Som en tetrahydrocannabinolförening lik THC kan denna cannabinoid uppvisa liknande egenskaper såsom:

  • Aptitstimulering (munchies)
  • Smärtlindrande effekter
  • Neuroprotektiva effekter
  • Antiinflammatoriska egenskaper
  • Anti-illamående
  • Anti-kräkningar

Mer forskning behövs för att bevisa dessa potentiella fördelar.

Potens

Forskarna som upptäckte THC-H ansåg det vara den näst mest psykoaktiva cannabinoiden efter THC-P.

Faktum är att många användare rapporterar att effekterna av THC-H är jämförbara med THC-P, kännetecknade av en djup känsla av eufori och avslappning i kropp och sinne. THC-H är känt för att producera ett intensivt kroppsrus. Användare har rapporterat att dess effekter tenderar att vara längre än typiska THC-upplevelser, ibland till och med dubbelt så länge.

Produkttyper

Vapes: Användare kan njuta av de potenta och snabbverkande effekterna av THC-H med vapes, tillgängliga i en mängd olika stammar och smaker. Se vårt utbud av THC-H vapes.

Cartridges: Oljor i kassetter ämnade för vape pennor med 510-gängning. Se vårt utbud av kassetter med 510-gängning.

Substansen finns även som edibles (ätbara produkter).

THCH representerar en lovande utveckling inom cannabisforskning och konsumenters tillgång till lagliga psykoaktiva cannabinoider med återställande och rusgivande fördelar. Eftersom forskningen om cannabinoider och deras effekter fortsätter, kan THCH öppna dörrar till nya terapeutiska tillämpningar och bidra till vår förståelse av hur cannabinoider interagerar med den mänskliga kroppen.